Geplaatst: woensdag, 6 mei 2015

Fortierra_DiederikSamsomDiederik Samson wil met vijf data start-ups praten over betrouwbaarder overheidsdata. Dat bleek op 29 april tijdens een bijeenkomst op het Brainpark te Eindhoven. Hij was daar te gast op uitnodiging van de start-ups. Fred Baptist van Fortierra – één van de start-ups – triggerde Samson met de uitspraak dat “elke lokaal geïnvesteerde miljoen nationaal een miljard euro oplevert in werkgelegenheid.”

De vijf start-ups, Fortierra, 8vance, gociety, myhomeservices en recover-e hebben de handen ineengeslagen om maatschappelijk bewust te ondernemen en de lokale werkgelegenheid te versterken. Iedere partij levert dataplatformen op diverse vlakken, die elkaar versterken. Data is de grondstof van morgen en biedt vele mogelijkheden voor nieuw werk op lokaal niveau.

Witte rozen
Fred wist op een originele manier de aandacht van de PvdA-leider te vangen. Hij bood Samson geen vijf rode, maar witte rozen aan. De kleur wit staat voor transparantie en betrouwbaarheid. Fortierra staat voor een transparant aanbod van betrouwbare overheidsdata. Nu is veel data onderling onverenigbaar en onbetrouwbaar, zo blijkt uit onderzoek. Verder staat iedere roos voor één miljard maatschappelijk rendement voor de BV Nederland door relatief kleine verantwoorde investeringen in de lokale economie.

Handschoen
Fred daagde Diederik uit om de oude economie te ruilen naar de nieuwe economie. Dat kan onder andere door de lokale economie in de vorm van start-ups te stimuleren.
Samson meldde ter plekke graag de handschoen op te willen pakken en nodigde de vijf start-ups uit in Den Haag. Daar bespreken ze samen de oplossingen over waar en hoe zij kansen kunnen benutten.
Eind vorig jaar oktober concludeerde de commissie Elias dat de overheid ieder jaar €1 tot €5 miljard aan belastinggeld verspilt door falend ICT-beleid. De uitkomsten van dit rapport gaven aanleiding tot de oprichting van een Bureau ICT Toetsing (BIT). Een onlangs opgerichte denktank van ICT coryfee Jan Baan is geen voorstander van dit orgaan. De denktank ziet onder andere meer in grensverleggende producten en diensten van start-ups als basis voor het starten van innovaties.